Mit csinálnak az antivírus szoftverek?

Mit csinálnak az antivírus szoftverek?Ha számítógépet vagy laptopot vásárolunk, akkor gyakran még a vásárlás előtt, de használat közben biztosan, felmerül a kérdés, hogy szükségünk van-e antivírus szoftverre. A döntés előtt érdemes azt megismerni, hogy mit is csinál egy antivírus szoftver.

Az antivírus szoftverek vírusok és malware-ek ellen védenek. Ezek olyan kártékony programok, melyeknek a feladata vagy a számítógépeken megtalálható adatok ellopása, vagy pl. a felhasználó adatainak megszerzése. Mondani sem kell, hogy ezek olyan fontos dolgok, melyek ellen megfelelő védelemmel kell rendelkezni.

A megfelelő védelmet az antivírus szoftverek két teendővel érik el. Az egyik, amit csinálnak, hogy egyrészt a már a számítógépen levő adatokat és programokat ellenőrzik, hogy nincsenek-e megfertőzve, másrészt pedig a számítógépre kerülő adatokat ellenőrzik akkor, mielőtt a számítógépre kerülnének. Tehát pl. letöltés vagy telepítés előtt. A szoftvereknek mindezek mellett számos plusz funkciója is van. Az egyik, hogy bizonyos időközönként teljes ellenőrzést csinálnak a gépen található fájlokon, hátha mégis sikerült valamilyen rosszindulatú programnak beférkőznie a rendszerbe. Ráadásul nem csak felismerik, hanem karanténba teszik, vagy egyenesen el is távolítják azokat a fájlokat, melyeket kártékonynak ítélnek meg.

Az antivírus programok rendszeresen frissülnek, hogy a legújabb kártevőket is fel tudják ismerni. Ezért fontos, hogy jogtiszta, aktivált szoftverünk legyen, mert különben a védelem nem lesz teljes körű.