Mikor érdemes szemműtétre vállalkozni?

Mikor érdemes szemműtétre vállalkozni?A lézeres látásjavítás egyre több embert érdekel, egyre többen gondolkodnak azon, hogy leteszik szemüvegüket, kontaktlencséjüket, és lézeres látásjavításra vállalkoznak. Szemműtét előtt felmerül azonban a kérdés, hogy mikor érdemes a lézeres kezelést elvégezni, van-e olyan időszak az évben, amikor jobban ajánlott a szemműtét.

A szemműtétet követő gyógyulási, felépülési időszak független attól, hogy az év melyik részében végeztetjük el a szemműtétet, csak a kezelés típusától függ az időszak hossza. A modern, FEMTO típusú kezelések után a pihenési időszak is maximum néhány nap szokott lenni, amit a nyári, aktív időszakban is ki lehet bírni.

A szemműtéteket követően fontos a szemek védelme az UV sugárzás ellen, szintén függetlenül attól, hogy az év melyik szakaszában vagyunk. A nap káros UV sugarai télen is károsítják a szemeket, nem csak nyáron, a pl. a FEMTO típusú szemműtéteket követően 2-3 hónapig 100%-os UV szűrős napszemüveget kell viselni a szabad ég alatt, akár nyáron, akár télen végzik a kezelésünket.

Vannak azonban olyan tevékenységek, melyeket érdemes figyelembe venni a szemműtét idejének kiválasztásánál. Ilyen pl. az úszás, amit mellőzni kell kb. egy hónapig lézeres szemkezelés után. Ha a nyarat szeretjük úszással tölteni, akkor ezt az 1 hónap kihagyást vegyük figyelembe.

A mindennapi tevékenységek túlnyomó többségét nem befolyásolja a szemműtét, a sportok közül is csak azokat, melyek kontakttal vagy vízzel történő érintkezéssel járnak.